Felelősségteljes szerencsejáték és játékszervezés

Napjaink egyik komoly problémája, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül a játék-függőség / szerencsejáték-függőség, ami egyre több és több embert érint szerte a világon. Sajnos a játék-függőség terén mi magyarok is élen járunk. A probléma korántsem újkeletű, hiszen már a ’70-es és a ’80-as években sokakat érintett, és nem volt bizony ritka, hogy valaki az egész havi fizetését képes volt a helyi kis sörözőben eljátszani egy gyümölcsös félkarú nyerőgéppel.

Ezzel az írásunkkal az a fő célkitűzésünk, hogy tanácsokkal lássuk el azokat, akiket érint már valamilyen szinten a játék-függőség gondja, valamint azokat is, aki csak mostanában ismerkednek az online szerencsejáték és sportfogadás izgalmakban bővelkedő világával. Természetesen az itt található információk mindössze tanácsok, és nem azt a célt szolgálják, hogy bárkinek is elvegyük a kedvét az online fogadástól, kaszinózástól, internetes póker partiktól, vagy akár az élő osztós kaszinók remek hangulatú játékaitól. Mi, akik a legjobbfogadasioldalak.com webhelyén található cikkek mögött állunk, mindössze azt szeretnénk elérni, hogy minden olvasónk FELELŐSSÉGTELJESEN JÁTSSZON, és ahogyan a magyarországi közmondásban nagyapáink megfogalmazták: „ne szaladjon el vele a ló”.

Mit teszünk mi?

A legjobbfogadasioldalak.com csapata a felelősségteljes szerencsejáték elkötelezett támogatója. Mit jelent ez a gyakorlatban? Oldalunkon csakis és kizárólag olyan bukméker és casino operátorok kapnak helyet, amelyek mindannyian, a saját hatáskörükön belül maximálisan elkötelezettek a felelősségteljes online játékszervezés terén. Ennek értelmében olyan eszközöket biztosítanak az ügyfeleiknek, mint az önfelmérő tesztek, a játékidő limit, figyelmeztető szignál vagy pop-up ablak, amikor letelt a játékra szánt idő, veszteség limit és a befizetési korlátok, valamint az önkizárás lehetősége, amivel adott időtartamra az ügyfél saját magát ki tudja zárni a felhasználói fiókjából.

Részünkről rendkívül fontosnak tartjuk, hogy mindazon operátorok, amelyeknek megjelenési lehetőséget biztosítunk webhelyünk hasábjain, hozzánk hasonlóan elkötelezettek legyenek a felelősségteljes szerencsejáték biztosítása terén, és megbízható játékszervezőként olyan organizációkkal való kapcsolatfelvételt is nyújtsanak azon ügyfeleik számára, akiket érint a szerencsejáték-függőség problémája. Többek között az alábbi organizációkkal vehető fel a kapcsolat probléma esetén:

Amennyiben pedig „hazai” segítségre szorul valaki, akkor fontos tudnia, hogy a Magyarországi Ökumenikus Szervezet keretein belül jelenleg is működik a „Játék határokkal” program, ami mindazoknak közvetlen segítséget nyújt, akiket érint a játékfüggőség gondja.

Vajon szerencsejáték—függő vagyok?

Amennyiben ez a kérdés már Önben is testet öltött, akkor meglehet, hogy Önt is meglegyintette a játék-függőség problémája. Szerencsére az általunk ajánlott bukmékerek és szerencsejáték szolgáltató kaszinó oldalak szinte mindegyikénél van egy „önfelmérő teszt”, amit ha kitölt, akkor fel tudja akár egyedül, segítség nélkül is mérni, hogy érinti-e Önt ez a probléma, avagy sem.

Ugyanakkor önmagában egy ilyen teszt nem elég, mivel sokunk sajnos hajlamos a „kegyes hazugságokra”, ha szerencsejátékról van szó, és ilyen esetekben még önmaga előtt is jobb színben tünteti fel magát, nem adva igazán őszinte válaszokat a tesztekben lévő kérdésekre.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a következő részben lévő tanácsokat még akkor is fontolóra vegye, ha úgy véli abszolút nem érinti a szerencsejáték-függőség kérdése.

Fogadja el, ha veszít

Amennyiben az ember zsinórban veszít, akkor hajlamos rá, hogy azon nyomban vissza akarja nyerni a korábban elveszített pénzét. Az ilyen fajta hozzáállás kiváló alapot ad ahhoz, hogy az adott illető még több pénzt veszítsen. Hiszen felfokozott lelkiállapotban az ember egyszerűen nem képes reális, objektív döntéseket hozni. Ha veszít, akkor fogadja el! Most nem sikerült, hát majd összejön legközelebb. „írja le a veszteséget”, lépjen tovább, és mint a „nagyok” távozzon emelet fejjel, leszűrve a konzekvenciákat, amelyek kiváló alapot adhatnak ahhoz, hogy következő alkalommal sokkal jobban tudjon teljesíteni.

Soha ne hagyja, hogy a megérzései vezéreljék!

Sajnos nagyon sokan vannak, akik teljes mértékben figyelmen kívül hagyják az objektív adatokat, statisztikákat, és „megérzéses” alapon tesznek meg pre-match / in play fogadásokat, vagy tesznek fel pénzt egy abszolút vesztes póker kézre pusztán „megérzés” alapján. A helyzet az, hogy az ilyen típusú játékosok az esetek döntő többségében veszítenek, és idővel akár az egész bankroll-jukat is képesek elbukni.

Ha nyerő szériában is van, álljon le időben!

Amikor nyertes szériában van az ember, akkor nehéz parancsolni az érzelmeknek, legyen szó akár egy nyerőgépes játékról, vagy élő osztós blackjack-ről. Ez egy teljesen természetes emberi reakció, aminek viszont muszáj „parancsolni”. Tegye meg a szükséges – kényelmetlen – lépéseket, és ha elérte az aznapra kitűzött anyagi célt, akkor hagyja abba a valódi pénzes játékot. Így képes lehet profitot realizálni, és pozitívan zárni az adott napot. Viszont, ha folytatja a játékot a célja elérését követően, könnyen meglehet, hogy elbizakodottá válik (pl. élő pókerben vagy blackjackben) és simán elveszíti, amit korábban sikerült megnyernie.

Az élet nem csak online szerencsejátékból áll!

Az online kaszinók és szerencsejáték oldalak platformjain játszani egyedülálló élményt nyújt, amit csak tovább fokoz, hogy akár milliókat is nyerhet az ember – pl. ha megüti egy progresszív jackpotos nyerőgép főnyereményét. Viszont azt is igaz, hogy a túlzásba vitt szerencsejáték káros hatással van a legtöbb ember magánéletére, családi kapcsolataira, baráti kapcsolataira, és akár még a munkájára is. Eléggé könnyű – hiszi vagy sem – elindulni azon a bizonyos lejtőn. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ossza be mennyi időt szán napi / heti / havi szinten szerencsejátékra, és tartsa magát ehhez.

Annyival játsszon, aminek elvesztése nem lehet probléma!

A magyar mondás szerint addig szabad csak nyújtózkodni, amíg az ember takarója ér. Ez – úgy véljük fokozottan érvényes – az online szerencsejátékra is. Ha csak annyi pénzt tesz fel/kockáztat mondjuk havi szinten, amit, ha 100%-ban elveszít, akkor sem jelent semmi de semmi gondot, akkor nem fog egzisztenciális problémákkal szembesülni. Annyival játsszon mindig valódi pénzes szerencsejátékban, aminek az elvesztése semmilyen gondot nem jelenthet Önnek!

Az online szerencsejáték akkor és csakis akkor jelent igazi élvezetet, és felhőtlen kikapcsolódását, ha azzal, hogy részt vesz benne, nem okoz sem másoknak, sem magának problémákat. Az általunk ajánlott szerencsejáték oldalak, bukmékerek mindegyike felelősségteljes játékszervező, de akkor is mindig a játékoson múlik, hogy miként alakulnak a dolgok. Éppen ezért – zárszóként – csak arra kérünk, játsszon felelőségteljesen, és ne feledje, hogy az online fogadás és szerencsejáték célja elsődlegesen minden esetben az, hogy kellemes kikapcsolódásban legyen része, és nem pedig az, hogy a meggazdagodás egyik potenciális lehetőségeként tekintsen rá.

Természetesen azzal mi is tisztában vagyunk, hogy néhányak életét gyökeresen megváltoztatta az online szerencsejáték azzal, hogy elképesztő nyereményeket szereztek, ám ez igen ritka azért. Ne feledje, a felelősségteljes szerencsejátékot kell minden alkalommal szem előtt tartani, amikor leül a képernyő elő nyerőgépezni, vagy élőben pókerezni, hiszen legyen bármennyire is profi online játékos, attól még a szerencsejátékban minden Fortuna segítségén múlik!