WISE ismertető – Regisztráció, előnyök és hátrányok, használat az online fogadás területén

Wise

A WISE 2011-ben robban be a köztudatba, mint az egyik legújabb FinTech cég, amely online, országhatárokon átívelő pénzügyi szolgáltatások nyújtására specializálódott. Ez eredetileg TransferWise néven indult cég 2014-2015 körül jelent meg a magyarországi piacon, és rendkívül rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert főként azok körében, akik alacsony költségekkel járó nemzetközi átutalásokban voltak érdekeltek. Az azóta eltelt évek során a WISE rendszerét továbbfejlesztették, megtörtént a 100%-os magyar lokalizáció is, aminek köszönhetően napjainkban a WISE komoly vetélytársává vált a Magyarországon kifejezetten népszerű Revolut-nak.

WISE regisztráció – Számlanyitás menete Magyarországon

WISE számlát gyakorlatilag minden, 18. életévét betöltött nagykorú személy nyithat Magyarországon. A magyar nyelvi támogatásnak köszönthetően a WISE regisztráció rendkívül egyszerű – mondhatni nem nehezebb, mint egy e-mail-fiókot nyitni valamelyik mailbox szolgáltatónál, vagy közösségi oldalon.

A WISE regisztráció asztali gépes – azaz desktopos – valamint mobil platformon is villámsebesen lebonyolítható a pénzügyi szolgáltató magyar nyelvű weboldalát használva. Íme a regisztráció lépései, amiben a magyarországi webszájton elvégezhető számla nyitását mutatjuk be:

Mire használható a WISE számla, illetve a kártya?

A közhiedelemmel ellentétben a WISE révén nem csak nemzetközi átutalásokat lehet – a normál, klasszikus banki tranzakciók sebességéhez képest – sokkal gyorsabban lebonyolítani. A WISE fiókodban nagyon sokféle pénznemben lehet számlád, bár tény, hogy banki adatokat nem mindegyikhez biztosít a cég. A WISE révén fogadhatsz nemzetközi átutalásokat – rendkívül kedvező anyagi kondíciókkal – és országom belül gyakorlatilag ingyen tudsz pénzt küldeni egy ismerősödnek, barátodnak stb., amennyiben a rendszert úgy használod, hogy azonos pénznemet használsz: például HUF-ban küldöd az a HUF egyenlegedről a pénzt az édesanyád WISE HUF számlájára.

WISE kártya

A WISE számlához fizikai kártyát is kérhetsz – azt követően, hogy megtörtént a fiókod hitelesítése. A kapott Mastercard vagy VISA kártya (mostanság inkább ezt a fajtát preferálja a cég) Magyarországon bárhol, bármilyen célú vásárlásra felhasználható: hagyományos boltokban benzinkúton tankoláshoz, hétvégi bevásárláshoz, de természetesen online módon is. ha mondjuk egy szerencsejáték / sportfogadás oldalon akarsz fizetni vele. Emellett azt is érdemes tudnod, hogy a WISE-nál, a felhasználói fiókodba belépve tudsz olyan digitális kártyát is igényelni (VISA kártyát), amivel olyan webshopoknál, vagy egyéb netes helyeken fizethetsz, melyeknek nem szívesen adnád meg a kártyaadatokat.

WISE app – Néhány gondolat az alkalmazásról

A WISE egyik nagy előnye, hogy olyan professzionális mobil app érhető el a rendszerhez, amin minden egyes pénzügyi tranzakciót szinte valós időben nyomon tudsz követni. Az applikáció használata rendkívül egyszerű, mivel magyar nyelvű, és abszolút felhasználóbarát a kialakítása. A bejelentkezés is rém egyszerű, mivel az applikáció nem csak a felhasználónév (e-mailcím + jelszó) alapú belépését, hanem a biometrikus azonosítást is támogatja. Így, ha olyan okostelefonon / táblagépen használod amin van ujjlenyomat érzékelő, akkor teljesen biztonságosan tudsz 1-2 mp-en belül belépni a WISE fiókodba.

WISE egyedi koncepciója példában elmagyarázva, költségei, díjak

A WISE számos előnnyel bír, amelyek egyike, hogy minimális költségek mellett, rendkívül tudsz pénzt küldeni akár egy EU-n kívül élő barátodnak is, ami a WISE teljesen egyedi koncepciójának köszönhető.

Például abban az esetben, ha te Liverpoolban dolgozol Angliában, és szeretnél 200 brit fontnak megfelelő pénzösszeget Euróban (€) elküldeni egy ismerősödnek, aki történetesen Ausztriában él (és ott ugye az € az alapértelmezett pénznem), akkor a WISE rendszere egyből rákeres, hogy akar-e valaki a WISE „közösségen” belül hasonló tranzakció lebonyolítani, csak visszafelé: azaz Ausztriából €-t küldve egy britnek Angliába, ahol brit fontban fizetnek. Ilyen esetekben mindenki megkapja a pénzét, csak nem pont attól, aki azt eredetileg küldte. Az angol fontban küldött pénzed ugyan egy másik WISE felhasználónál landol, viszont a barátod is megkapja a járandóságát Ausztriában attól a WISE felhasználótól, akit onnan küldte a pénz a brit ismerősének. Hogy mi ebben az egészben a lényeg: az, hogy az konverziós költségek ilyen típusú tranzakcióknál nem állnak fenn, mivel sem az euró sem a brit font nem hagyja el a fenti példában az országhatárokat.

WISE költségei és díjai

A WISE használatának számos előnye közül az egyik az, hogy nincs a szolgáltatónál számlavezetési díj, aminek köszönhetően teljesen ingyenesen tudod tárolni az anyagi javaid a FinTech cégnél. Ami a nemzetközi utalásokat illeti – bár a díjak a lehető legalacsonyabbak közé tartoznak – azért nem kikerülhetők, és alapvetően három doog befolyásolja őket:

Mivel a piaci középárfolyamok az egyes valuták esetében folyamatos mozgásban vannak. Ezért a pontos tranzakciós költségeket csak azt adott pénzügyi művelet előtt lehet kikalkulálni. Ugyanakkor a WISE esetében lehetőség van az úgynevezett „garantált árfolyam” alkalmazására is – erről bővebben a WISE magyar oldalának tudásbázis részében olvashatsz, de azt vedd figyelembe, hogy csak maximálisan 5%-os árfolyam—ingadozás esetében használható ez az opció.

WISE & Szerencsejáték online sportfogadás

A WISE számláról történő be- és kifizetéseket már egyre több bukméker és online kaszinó fogadja el -a Revolut-hoz hasonlóan. És mivel a Wisenak a kártyája egyenértékű egy teljesen hagyományos, kereskedelmi bank által kiadott Mastercard / VISA kártyával, ezért egészen addig, amíg a Wise-os számládon van anyagi fedezet az adott online bukmékernél / kaszinó oldalon rendszerint bármiféle probléma nélkül fel tudod tölteni vele a számládat.

A nyeremények kiutalás sem szokott ma már gondot jelenteni, ha a Wise-os számládra kéred. Itt megjegyeznénk, hogy azt tapasztaltuk, hogy a SZRT., amely korábban csak magyar bankszámlákra engedélyezte a nyeremények kifizetést, mostanság már a Wise-os HUF számlákra is kifizeti a kisebb-nagyobb nyereményeket – ez kifejezetten jól tud jönni, ha mondjuk lottós appal SMS-alapon küldtél játékba valamilyen típusú szerencsejáték fogadást, és nyertél. Ebben az esetben az SZRT által feltüntetett formátumban csak meg kell adnod a Wise-os HUF számlád számát, és relatíve gyorsan megérkezik rá az elért nyereményed.

Üdvözlő bónusz: 35,000Ft
Fogadj
Üdvözlő bónusz: 20,000Ft
Fogadj
Üdvözlő bónusz: 15,000Ft
Fogadj

WISE előnyei és hátrányai

A Wise-os bakolásnak is vannak azért hátrányai a számos előnye mellett, ezért az alábbiakban – ha címszavakban is – de összefoglaltuk a lényeget.

Előnyök:

Hátrányok:

GYIK

  • A Wise vagy Revolut jobb online szerencsejáték oldalaknál?

    Mindkét opció ugyanolyan jó, de a Revolutnál fontos, hogy engedélyzed az appjában a szerencsejáték sliderrel ezt a funkciót.

  • Mi lesz a pénzemmel, ha a WISE fizetésképtelenné válik?

    Bár ennek az eshetősége nullaközeli, a Wise-nál erre is fel vannak készülve: a szolgáltató úgynevezett „szavatoló tőkével” is rendelkezik, amely révén képes kártalanítani az ügyfeleit.

  • Elküldtem a WISE app révén HUF-ban a pénzt országon belül de még nem érkezett meg, miért?

    Megesik, hogy a rendszer leterheltsége miatt egy-egy tranzakció nem csupán másodperceket, hanem valamivel több időt vesz igénybe. Viszont ilyen esetekben is folyamatosan nyomon tudod követni a WISE alkalmazás révén, hogy épp hol van a pénzed.

Üdvözlő bónusz: 35,000Ft
Fogadj
Üdvözlő bónusz: 20,000Ft
Fogadj
Üdvözlő bónusz: 15,000Ft
Fogadj